фондю
ФОНДЮ, невідм., с. Традиційна альпійська страва – шматочки хліба у розплавленому сирі (маслі) з додаванням спецій і сухого вина; разом з хлібом подаються шматочки м'яса, риби, овочів; страву готують і зазвичай споживають у спеціальному посуді з жаростійкого скла, чавуну, кераміки, сталі – фондюшниці; відома перш за все у швейцарській кухні, але також у французькій, італійській і частково південно-німецькій; сьогодні до фондю прийнято подавати мариновані корнішони, оливки, дрібну цибулю (на зразок сіянки), часник; за хліб зазвичай править традиційний французький багет; крім традиційного сирного фондю, зараз відомі м’ясні, рибні фондю і навіть десертні – шоколадні.
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | фондю | фондю |
Родовий | фондю | фондю |
Давальний | фондю | фондю |
Знахідний | фондю | фондю |
Орудний | фондю | фондю |
Місцевий | на/у фондю | на/у фондю |
Кличний | фондю | фондю |