агароїд
АГАРОЇД, -у, ч., біол. Агароподібна речовина, що її одержують з чорноморських водоростей; використовується замість агару; широко використовується в паперовій і харчовій промисловості; його додають в шоколадні цукерки, мармелад, пастилу, цукати, компоти, соуси, сиропи, морозиво для покращання їх смакових якостей, у хліб (агароїд надає йому здатності довго не черствіти); використовується також для очищення вин, горілки, кави, пива, оцту; додавання агароїда в сир надає йому здатності не кришитися; застосовується агароїд при виготовленні фотоемульсій, косметичних виробів, вищих сортів теалетного мила і деяких ліків; в текстильній промисловості використовується для надання цупкості деяким тканинам.
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | агароїд | агароїди |
Родовий | агароїду | агароїдів |
Давальний | агароїдові, агароїду | агароїдам |
Знахідний | агароїд | агароїди |
Орудний | агароїдом | агароїдами |
Місцевий | на/у агароїді | на/у агароїдах |
Кличний | агароїде | агароїди |