борані
БОРАНІ, невідм., с. 1. Кулінарна традиційна композиція грузинської кухні, особливістю якої є розташування основного компонента страви (м'яса, птиці) між двома шарами овочів (стручкової квасолі, шпинату, баклажан та ін.); вся ця композиція заливається зазвичай мацоні (спеціально заквашеним молоком) з додаванням пряностей; оскільки борані – назва, що відноситься до композиції страв, то завжди необхідно вказувати, яке борані мається на увазі, таким чином, страви типу борані повинні носити завжди назву з двох слів, наприклад, борані баклажанне, борані з курчат і т.д. 2. Холодна закуска з птиці; загальна грузинська назва для страв з овочів з молодою птицею (або без неї), приправлених соусом з мацоні.
боран
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | боран | борани |
Родовий | борану | боранів |
Давальний | боранові, борану | боранам |
Знахідний | боран | борани |
Орудний | бораном | боранами |
Місцевий | на/у борані | на/у боранах |
Кличний | боране | борани |