гурме-ресторан
ГУРМЕ-РЕСТОРАН, -у, ч. Цим терміном характеризується висококласний заклад з чудовою кухнею, здатний задовольнити найбільш витончені смаки – свого роду заклад «от кутюр»; престижність такого ресторану визначається якістю страв, рівнем сервісу та витонченістю атмосфери; меню тут ніколи не відрізняється надто великою кількістю позицій, багатосторінковий перелік страв характеризує саме заклад середнього рівня; справа в тому, що в престижному ресторані не може бути заздалегідь заготовлених напівфабрикатів; повний цикл приготування страви виконується лише після надходження замовлення від відвідувача; влітку на столі неодмінно повинні бути овочі й фрукти, вирощені в природному ґрунті; зимове меню орієнтоване на більшу калорійність, при цьому свіжі продукти поставляються з більш теплих країн; і, нарешті, найважливіше: жоден поважаючий себе європейський ресторан не повинен мати кулінарних «двійників» у будь-якому іншому місці земної кулі.