шаурма
ШАУРМА, -и, ж., кул. 1. Спочатку так називалася туркменська страва, винайдена степовими чабанами — варене м'ясо джейрана або сагайдака подрібнюється і поміщається в промитий шлунок того ж джейрана або сагайдака, туди ж зливається його жир; потім шлунок зашивається; зберігатися може до декількох місяців, не псуючись. 2. Близькосхідна страва (турецького походження) з піти або лаваша, начинених рубленим смаженим м'ясом (баранина, курятина, свинина, рідше – телятина, індичина) з додаванням спецій і салату зі свіжих овочів; м'ясо для шаурми підсмажується за спеціальною технологією в призначених для цього грилях; вирізка нанизується на вертикально розташований рожен, що обертається навколо своєї осі відносно нагрівальних елементів; безполуменеві газові пальники розташовані так само вертикально, уздовж рожна; у міру того, як м'ясо підсмажується, його зрізують за допомогою довгого ножа тонкими шматочками, які падають у піддон, і використовують для начинки піти.