меліс
МЕЛІС, -а, ч. Сорт цукру-піску з дуже малим розрізом кристалів, що не має жовтизни, який одержують з білої патоки – побічного продукту цукрорафінадного виробництва; застосовується, як правило, у кондитерській справі.
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | меліс | меліси |
Родовий | мелісу | мелісів |
Давальний | мелісові, мелісу | мелісам |
Знахідний | меліс | меліси |
Орудний | мелісом | мелісами |
Місцевий | на/у мелісі | на/у мелісах |
Кличний | мелісе | меліси |
меліса
МЕЛІСА, и, ж. (Melissa L.). Трав'яниста багаторічна медоносна рослина, з білими або жовтими квітками та лимонним запахом, з якої добувають ефірне масло. Розтерті листки меліси, як свіжі, так і сушені, ..прикладають на шматочці до ран (Лікар, рослини.., 1958, 77); Застосовують мелісу як спецію при засолюванні помідорів і огірків (Колг. енц., II, 1956, 179).
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | меліса | меліси |
Родовий | меліси | меліс |
Давальний | мелісі | мелісам |
Знахідний | мелісу | меліси |
Орудний | мелісою | мелісами |
Місцевий | на/у мелісі | на/у мелісах |
Кличний | мелісо | меліси |