білковий
БІЛКОВИЙ, а, е. Прикм. до білок1 2. Виникнення життя на Землі і всі життєві процеси в рослинних і тваринних організмах нерозривно зв'язані з білковими речовинами (Наука.., 1, 1957, 11); Білкова молекула; // Який має у своєму складі білок. Шоб мати більше білкових кормів, колгоспи розширюють посіви бобових (Колг. Укр., 1, 1957, 21).
ВІДМІНОК | ЧОЛ. РІД | ЖІН. РІД | СЕР. РІД | МНОЖИНА |
---|---|---|---|---|
Називний | білковий | білкова | білкове | білкові |
Родовий | білкового | білкової | білкового | білкових |
Давальний | білковому | білковій | білковому | білковим |
Знахідний | білковий, білкового | білкову | білкове | білкові, білкових |
Орудний | білковим | білковою | білковим | білковими |
Місцевий | на/у білковому, білковім | на/у білковій | на/у білковому, білковім | на/у білкових |
білок
БІЛОК1, лка, ч. 1. Густа напівпрозора маса пташиного яйця, в якій міститься жовток. Тонка оболонка відокремлює жовток від білка (Зоол., 1957, 112); * У порівн. Алі.. скочив у море, занурюючи мокрі рожеві литки у легку й білу, як збитий білок, піну (Коцюб., І, 1955, 390).
2. біол., хім. Складна хімічна сполука, органічна речовина, яка є основною складовою частиною клітин організмів; білковина. Білки відіграють особливо важливу роль в біології, тому що вони є незамінною основою живої речовини (Мікр. ж., XXIII, 1, 1961, 35); Джерелами білка в харчуванні людей є продукти тваринного і рослинного походження (м'ясо, риба, яйця, молоко, сир, хліб, крупи) (Колг. Укр., 5, 1958, 15).
БІЛОК2 див. білки.
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | білок | білки |
Родовий | білка | білків |
Давальний | білкові, білку | білкам |
Знахідний | білок | білки |
Орудний | білком | білками |
Місцевий | на/у білку | на/у білках |
Кличний | білку | білки |