консерви
КОНСЕРВИ, ів, ми. (одн. консерва, и, ж., розм. ). 1. Харчові продукти тваринного або рослинного походження, відповідно оброблені (сушінням, стерилізацією, солінням і т.ін.) та вміщені в герметичне закриті банки для зберігання протягом тривалого часу. Заряд армії запотребував незвичайної маси.. консервів (Фр., VIII, 1952, 362); Гастрономічні крамниці спокушали зір бляшанками різних консервів (Донч., II, 1956, 206); - А ми консерву поїмо.. і знову марш-марш вперед (Гончар, Таврія.., 1957, 592).
2. тільки мн., спец. Окуляри з темними скельцями для захисту очей від яскравого світла, пилу тощо. Чорні скельця консервів.
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | консерви | |
Родовий | консервів | |
Давальний | консервам | |
Знахідний | консерви | |
Орудний | консервами | |
Місцевий | на/у консервах | |
Кличний | консерви |