шакароб
ШАКАРОБ, -у, ч. 1. Таджицький суп, що готується без варіння; складається із зеленої цибулі, кінзи, базиліку, петрушки, чабру, узятих приблизно порівно та дрібно нарізаних; спочатку вони розтираються з сіллю та стручком червоного перцю в кашку, а потім до них поступово підливається окріп так, щоб вийшло ріденьке зелене пюре; на 6 склянок покришеної зелені вливають 2 склянки сметани й заливають цим складом один-два коржа-кулча, свіжоспечених і гарячих. 2. Узбецький салат до плову; продукти – пара середніх білих цибулин, три-чотири помідори, дві-три дрібки солі, гострий червоний перець (за бажанням); цибуля посипається сіллю і мнеться, щоб пустила сік, промивається проточною водою (вода повинна потім стікти); дрібно нарізаються помідори, додається сіль, перець, все це добре перемішується і на годину відправляється до холодильника; подається без заправляння олією.