темпура
ТЕМПУРА, -и, ж. 1. Спосіб приготування овочів, риби або морепродуктів запанірованих і обсмажених у киплячій олії. 2. Національна страва японської кухні, аналогічна швейцарському фондю, але тільки з трохи іншою харчовою сировиною; в той час, як у фондю основну роль відіграє сир, у японській темпурі його місце займає риба, вірніше, невеликі шматочки рибного філе, заздалегідь приготовлені перед кожним учасником трапези і які обсмажуються ним самим у фритюрі відразу, за столом; якщо у фондю обволікаючим середовищем є розплавлений у вині сир, то в темпурі шматочки рибного філе вмочаються в кляр, склад якого не відрізняється від європейських ресторанних клярів: борошно, яйце, вода, сіль; в той же час салати, що подаються до темпури (паростки бамбука, рис, соєвий соус) – специфічні японські продукти; крім риби, можуть використовуватися краби (філе) і фрикадельки, приготовлені зі змішаного фаршу м'яса, рису, каштанів і яєць – свого роду маленькі (з вишню величиною) галушки, обсмажені у фритюрі; вони подаються з соусом і дайконом, а також з супом, рисом і маринадами.