мателот
МАТЕЛОТ2, -а, ч. Рибна страва французької кухні; складається з відварної будь-якої (частіше морської) риби, залитої (наполовину замаскованої) густим соусом; у Франції мателот готують з великою кількістю цибулі-шалота під соусом з білого або червоного вина; у Голландії – під соусом з борошна, вершків і сиру; у країнах Середземномор'я – під гострим соусом на яєчній основі, з використанням лимонного соку, чорного перцю, маслин, каперсів, томату, лаврового листа; у Польщі – під соусом з вершкового масла, крутого яйця, кропу.
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | мателот | мателоти |
Родовий | мателота | мателотів |
Давальний | мателотові, мателоту | мателотам |
Знахідний | мателот | мателоти |
Орудний | мателотом | мателотами |
Місцевий | на/у мателоті | на/у мателотах |
Кличний | мателоте | мателоти |