мхалі
МХАЛІ, невідм., ч., кул. Грузинська страва, своєрідний салат, який готується з якого-небудь основного овочу, що становить близько 90 відсотків всієї маси страви, і з однакової, майже незмінної для всіх видів мхалі заправки; в якості основних овочів для мхалі використовують зазвичай буряк, капусту, шпинат, солодкий перець; до складу заправки обов'язково входять волоські горіхи (товчені, розтерті в порошок), винний оцет (або сік незрілого винограду, граната), часник, кінза, червоний перець, зелень петрушки, сіль, іноді додають ще хмелі-сунелі, кріп, а також цибулю; відмінність мхалі від звичайних салатів полягає в тому, що овочі, що входять до нього як основні, обов'язково піддаються тепловій обробці, у той час як овочі, що входять у заправку, залишаються свіжими.