ян-кен-пон
ЯН-КЕН-ПОН, -а, ч. Японська назва страв, в яких використовується ефект "кулінарного обману", тобто несподіванки, викликаної зовнішнім виглядом страви в порівнянні з її консистенцією й смаком; у поняття ян-кен-пона входять тонкі й у кулінарному відношенні надзвичайно вишукані "підробки" сої під виглядом м'яса, сиру, від яких їх соєві "побратими" не можуть бути “вгадані” за смаком навіть фахівцями-дегустаторами, а також "підробки" кальмарів і восьминогів, які, зберігаючи недоторканим свій зовнішній вигляд, за смаком виявляються раптом зовсім подібними до курки або овочів; ці прийоми й методи є досягненнями японської й китайської національної кухні, надзвичайно характерними саме для них, що практично не може бути повторене кулінарами європейських кухарських шкіл без знання національних секретів.