тушкувати
ТУШКУВАТИ, ую, уєш, недок., перех . 1. Варити що-небудь (м'ясо, овочі і т. ін.) у закритому посуді, в дуже малій кількості рідини на слабкому вогні. Більшість продуктів для м'ясних страв обробляють комбіновано - спочатку м'ясо смажать, а потім тушкують (Укр. страви, 1957, 22); Коли траплялося на кухні м'ясо - кидали його просто в борщ або тушкували з картоплею (Збан., Переджнив'я, 1960, 200).
2. Закривати щось, кутати. Очарувала б і ченця, коли б прокляте покривало брівок її не тушкувало (Сл. Гр.).
ТЕПЕРІШНІЙ ЧАС | ||
---|---|---|
ОДНИНА | МНОЖИНА | |
1 особа | тушкую | тушкуємо |
2 особа | тушкуєш | тушкуєте |
3 особа | тушкує | тушкують |
МАЙБУТНІЙ ЧАС | ||
ОДНИНА | МНОЖИНА | |
1 особа | тушкуватиму | тушкуватимемо |
2 особа | тушкуватимеш | тушкуватимете |
3 особа | тушкуватиме | тушкуватимуть |
МИНУЛИЙ ЧАС | ||
ОДНИНА | МНОЖИНА | |
Чоловічий рід | тушкував | тушкували |
Жіночий рід | тушкувала | |
Середній рід | тушкувало | |
НАКАЗОВИЙ СПОСІБ | ||
ОДНИНА | МНОЖИНА | |
1 особа | тушкуймо | |
2 особа | тушкуй | тушкуйте |
ДІЄПРИСЛІВНИК | ||
Теперішній час | тушкуючи | |
Минулий час | тушкувавши |