усянмянь
УСЯНМЯНЬ, -я, ч. Найдавніша китайська суміш пряних трав; буває солодкою й гострою; гостра усянмянь – це японський перець (хуацзе), бадьян, гвоздика (голівки без ніжок), кориця, фенхель; солодку усянмянь одержують з кропу, бадьяна, гвоздики, кориці, солодки уральської; при цьому корицю кладуть в подвійній пропорції, а всі інші інгредієнти додаються в рівній кількості; особливість китайської суміші в тому, що вона практично зовсім позбавлена пекучості, а її солодкувато-пряний аромат надає особливої вишуканості м'ясним стравам; найкраще суміш гармоніює зі свининою, бараниною, м'ясом домашньої птиці, з морепродуктами, однак її використовують також і для десертних страв з фруктів і рису.