еспресо
ЕСПРЕСО, невідм., с. 1. Спосіб швидкого приготування кави під тиском у декілька атмосфер. 2. Міцна кава, зварена за допомогою нагрітої насиченої водяної пари, пропущеної через обсмажені, дрібно мелені зерна кавового дерева; існує кілька різновидів еспресо: ** Еспресо лунго – кава по-американськи; звичайне еспресо, розбавлене до об'єму 75 – 95 мл; подається у великих чашках, об'ємом близько 150 мл. Еспресо допіо – подвійне еспресо; для приготування еспресо використовується вдвічі більше меленої кави; об'єм готового напою такий же як і в лунго, але набагато міцніший. Еспресо рістрето – на звичайну порцію кави для еспресо береться вдвічі менша кількість води, тобто близько 25 мл; в результаті отримують дуже міцний напій. Еспресо мачинато – еспресо, поверхня якого підфарбована однією столовою ложкою збитого молока. Еспресо кон панна – еспресо зі збитими вершками. Еспресо макьято – еспресо з додаванням незначної кількості спіненого молока. Еспресо романо – звичайне еспресо зі шматочком цедри лимону. Еспресо корето – еспресо, до якого додають лікер або горілку, грапу.
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | еспресо | еспресо |
Родовий | еспресо | еспресо |
Давальний | еспресо | еспресо |
Знахідний | еспресо | еспресо |
Орудний | еспресо | еспресо |
Місцевий | на/у еспресо | на/у еспресо |
Кличний | еспресо | еспресо |