ретинол
РЕТИНОЛ, -у, ч. Вітамін А; відноситься до групи жиророзчинних вітамінів; міститься в деяких продуктах тваринного походження – риб'ячому жирі, печінці, молочних продуктах (сметані, вершковому маслі), курячих яйцях; решта надходить з рослинних продуктів, які містять пігментний каротин; в організмі людини з цих попередників вітамінів в результаті складних окислювальних реакцій утворюється ретинол (вітамін А1), а в організмі прісноводних риб – вітамін А2; ретинол у вільному стані має кристалічну будову; його кристали жовтого кольору розчиняються в жирах, ефірі, ацетоні та інших органічних розчинниках, які є нерозчинними у воді; ретинол необхідний для утворення, розвитку клітин шкіри та слизових оболонок організму людини; він бере участь в окислювально-відновних процесах, регуляції синтезу білків, сприяє нормальному обміну речовин, функції клітинних і субклітинних мембран, відіграє важливу роль у формуванні кісток і зубів, а також жирових відкладень; необхідний для росту нових клітин, сповільнює процес старіння; широко відомий сприятливий вплив ретинолу на зір; ретинол необхідний для нормального функціонування імунної системи і є невід'ємною частиною процесу боротьби з інфекцією; він також необхідний для нормального ембріонального розвитку, харчування зародка і зменшення ризику таких ускладнень вагітності, як мала вага немовляти.
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | ретинол | ретиноли |
Родовий | ретинолу | ретинолів |
Давальний | ретинолові, ретинолу | ретинолам |
Знахідний | ретинол | ретиноли |
Орудний | ретинолом | ретинолами |
Місцевий | на/у ретинолі | на/у ретинолах |
Кличний | ретиноле | ретиноли |