флани
ФЛАНИ, -ів, мн., кул. Один з видів приготування тортів, поширений в XVIII і XIX ст. у французькій і західноєвропейській кухні –зі здобного цукрового або бріошного тіста, що використовується для приготування бабок, випікають у формі щось на кшталт основи, що називається фланом; для цього форму, змазану маслом, заповнюють тістом до половини й випікають так, щоб воно піднялося до країв форми, при цьому середина форми внаслідок браку тіста здувається пузирем і під ним утворюється порожнина, саме цей "пузир" зрізується, порожнина ще більше розширюється, вирівнюється ножем і залишається флан – циліндр з тіста; цей циліндр змазується зсередини мармеладом і доповнюється різними кондитерськими гарнірами: абрикосами із заварним кремом, глазурованими фруктами, яблуками з рисом, меренгами.