декокт
ДЕКОКТ, -у, ч. Особливий вид відвару з овочів, фруктів і трав, при якому харчова сировина спочатку обов'язково сильно подрібнюється, потім заливається холодною водою, доводиться до кипіння лише на 1–2 хвилини, після чого негайно проціджується, ще в теплому стані; в кулінарії за методом декоктів виготовляють деякі дієтичні бульйони, де важливо не допустити руйнування вітамінів.
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | декокт | декокти |
Родовий | декокту | декоктів |
Давальний | декоктові, декокту | декоктам |
Знахідний | декокт | декокти |
Орудний | декоктом | декоктами |
Місцевий | на/у декокті | на/у декоктах |
Кличний | декокте | декокти |