чахохбілі
ЧАХОХБІЛІ, невідм., с., кул. Грузинська національна м'ясо-овочева страва, що готується з баранини або частіше з домашньої птиці (індички, курки); характерною особливістю цієї страви є попереднє (до тушкування) так зване сухе обсмажування птиці протягом 15 хвилин без додавання будь-якого жиру; потім м'ясо варять "сухим способом", тобто без води з овочами за рахунок наявної в них вологи, тому овочевими "партнерами" до м'яса в чахохбілі вибирають такі, що містять багато вологи – у першу чергу помідори, які ошпарюють і закладають без шкірочки; цибулю додають уже обсмажену; в останню чергу закладають прянощі: червоний перець, кінзу, базилік, часник (їх використання обов'язкове); крім того, додатковими прянощами можуть бути: естрагон, кріп, хмелі-сунелі, м'ята, імеретинський шафран.
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | чахохбілі | чахохбілі |
Родовий | чахохбілі | чахохбілі |
Давальний | чахохбілі | чахохбілі |
Знахідний | чахохбілі | чахохбілі |
Орудний | чахохбілі | чахохбілі |
Місцевий | на/у чахохбілі | на/у чахохбілі |
Кличний | чахохбілі | чахохбілі |