раціон
РАЦІОН, у, ч. 1. Склад і норма їжі, харчовий пайок для людини на певний проміжок часу. В повсякденний раціон робітників увійшли такі харчі, як м'ясо, масло, молоко, риба, сахар, яйця, фрукти, солодощі (Нар. тв. та етн., 3, 1957, 87); Вони [переміщені особи] жили у тісних бараках, тричі на день їх годували скороченим солдатським раціоном (Рибак, Час.., 1960, 353).
2. Набір різних кормів у певній кількості для худоби і свійської птиці на добу. Примірний раціон для дійних корів у стійловий період такий: сіно - 10 кілограмів, силос - 35 кілограмів, коренеплоди - 15 кілограмів (Колг. Укр., 12, 1961, 37); Учені-птаховоди розробили кормові раціони для курей різного віку, ваги та несучості (Зоол., 1957, 129).
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | раціон | раціони |
Родовий | раціону | раціонів |
Давальний | раціонові, раціону | раціонам |
Знахідний | раціон | раціони |
Орудний | раціоном | раціонами |
Місцевий | на/у раціоні | на/у раціонах |
Кличний | раціоне | раціони |