салат
САЛАТ, у, ч. 1. Трав'яниста городня рослина, листя якої, багате на вітаміни, споживають у сирому вигляді. До посівних культур належать салат, кріп, шпинат, редиска (Овоч. закр. і відкр. грунту, 1957, 64); Поливання водою, насиченою вуглекислим газом, збільшує збір салату у 2-3 рази (Хлібороб Укр., 12, 1967, 47).
Заячий салат - народна назва пшінки весняної (Ficaria verna).
2. Холодна страва, пригот. із листя цієї рослини, приправлена оцтом, сметаною тощо.
3. Холодна страва з дрібно нарізаних сирих або варених овочів, зелені, яєць, іноді з м'ясом або рибою, приправлена олією, оцтом, сметаною, майонезом і т. ін. Обов'язковою стравою до обіду влітку і навесні повинен бути салат із сирих овочів, зелені (Укр. страви, 1957, 17).
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | салат | салати |
Родовий | салату | салатів |
Давальний | салатові, салату | салатам |
Знахідний | салат | салати |
Орудний | салатом | салатами |
Місцевий | на/у салаті | на/у салатах |
Кличний | салате | салати |
салата
САЛАТА, и, ж. Те саме, що салат. Рябів базар синювато-зеленим кропом, червоною редькою, першими черешнями.. й кучерявою салатою (Тулуб, Людолови, І, 1957, 366); Встромив [капрал] очі в стоячий перед ним таріль, з останками м'яса та салати (Фр., І, 1955, 270).
Заяча салата - те саме, що Заячий салат (див. салат). Заяча салата, фіалки вкривали долину круглими, як п'ятаки, листками (Н.-Лев., II, 1956, 137).
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | салата | салати |
Родовий | салати | салат |
Давальний | салаті | салатам |
Знахідний | салату | салати |
Орудний | салатою | салатами |
Місцевий | на/у салаті | на/у салатах |
Кличний | салато | салати |